buurtzorg.reismee.nl (Buurtzorg Nederland & Ecare Services, Ecare.nu)

Informatie over geld en gebruiken

De dollarkoers

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst van de studiegroep heb ik al iets geroepen over de dollarkoers.

Helaas is mijn voorspelling uitgekomen en zorgt de nerveuze beurs voor een koersval voor de euro t.o.v. de Dollar.

Via o.a. de site http://www.wisselkoersen.nl/ kun je de actuele wisselkoersen bekijken.

Geld bestellen bij de bank

Mocht je overwegen om geld te bestellen bij de bank, dan kun je dat het beste doen via het bestellen van vreemde valuta in het telebankierpakket. Het schijnt zo te zijn dat bellen en het klaar laten leggen duurder is. Let wel op omdat de aankoop van de dollars vaak duurder is dan het gunstige tarief op de websites.

GWK

Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om naar een GWK kantoor te gaan en daar de dollars bestellen.

Pinnen in de VS (Maestro)

Tevens kun je gebruik maken van de pinpas om in de VS te pinnen. Je moet dan wel het Maestro logo op je pinpas hebben. Pinnen kun je in de VS bij een ATM automaat doen, die zijn volop aanwezig.

Het betalen met de pinpas met het Maestro logo binnen Europa gratis. Als je de kaart in de VS gebruikt zijn er wel kosten aan verbonden. Gemiddeld ligt het tarief tussen de $ 2,50 en de $3,50 per keer pinnen.

Meer info: http://www.maestrocard.com/nl/index.html

Creditkaart

Verder kun je ook gebruik maken van de creditkaart in de VS. Voordeel van de creditkaart is dat aankopen vaak (afhankelijk van de creditkaart) verzekerd zijn en je een betere dollarkoers krijgt. Dit kan ook nadelig zijn omdat bij de betalingen de dagkoersen worden aangehouden en die veranderen elke dag. Als je van plan bent gebruik te gaan maken van een creditkaart, dan hoef je niet zoveel cash geld bij je te hebben.

Algemene informatie

Pin wel met de Pinpas; creditcard kost meer. Wie voor aankomst in Amerika al wat dollars wil hebben, kan die ook nog op Schiphol pinnen bij ABNAMRO in de vertrekhal na de paspoortcontrole. Betalen Een creditcard is een must. Ter plaatse moeten allerlei grotere en kleinere zaken betaald worden. Het bespaart tijd dit met een credit card af te rekenen. Net als de Amerikanen zelf: het is heel normaal om je Starbucks koffie met een credit card te betalen. Fooien In de VS bent u een behoorlijk bedrag aan fooien kwijt. Voor fooien is het handig altijd ongeveer 100 dollar aan contanten bij u te hebben. Een fooi wordt in Amerika een tip, of ook wel gratuity genoemd.

Prijzen in restaurants waar men aan tafel bedient wordt, zijn exclusief bediening: een tip van 15% tot 20% (over het bedrag exclusief Tax: hierover verder meer) is heel normaal. Het bedienend personeel is afhankelijk van het fooiengeld omdat het een substantieel deel van het inkomen uitmaakt.

  • Bij zelfbediening restaurants en fast food restaurants is het geven van een fooi niet gebruikelijk. Het is gebruikelijk om de fooi op de tafel achter te laten, ook al betaalt men aan de kassa. Wanneer men met een creditcard betaalt dan kan men op de afrekening de fooi toevoegen. Bij restaurants waar veel toeristen komen wordt de fooi soms al op de rekening vermeld. Wanneer je die fooi te hoog of te laag vindt, dan kun je het bedrag veranderen.
  • In bars is een fooi van 50 dollarcent per consumptie gebruikelijk.
  • Bij taxiritten is een fooi van 15% gebruikelijk. Wanneer de chauffeur ook nog de bagage draagt dan geeft men gewoonlijk een wat hogere fooi.
  • Gewoonlijk geeft men voor het schoonmaken van de hotelkamer een fooi van een dollar aan het kamermeisje. Omdat de kans groot is dat elke dag een ander kamermeisje de kamer opruimt, is het gebruikelijk om die fooi per dag achter te laten op het nachtkasje.
  • Wanneer u uw bagage naar de kamer laat brengen, geeft u een of twee dollar per koffer. Dit hangt onder andere af van het gewicht van de koffer.
  • Een portier die een taxi voor u regelt en vervolgens de deur open houdt krijgt een dollar.
  • Bij Valet parking (parkeerservice) geeft u een fooi van twee dollar bij het teruggeven van de auto.
  • Bij zelfbediening restaurants en fast food restaurants is het geven van een fooi niet gebruikelijk.

SALES TAX (BTW)

Let er op dat de prijzen van praktisch alles (producten, restaurants en toegangsprijzen van de attractieparken) vermeld staan zonder tax (staatsbelasting). In Florida bedraagt de tax 6,5 %. Verkijk je er dus niet op: er komt dus altijd 6,5 % bij.

Reacties

Reacties

Jan

Hou met betalen met een creditcard wel rekening met de wisselkoers opslag. Dit verschilt per creditcard maatschappij.

De omrekening vind plaats met de gewone dagkoers. Daarbovenop komt de wisselkoers opslag, dit varieert tussen de 1 en 2,3% per type creditcard.

Op deze pagina zie je de wisselkoers van de drie grote creditcard maatschappijen:
http://www.creditcard-vergelijk.nl/vergelijk/american-express-blue-met-mastercard-classic-met-visa-world-card.htm

Edwin

@Jan; Goeie tip, zit inderdaad veel verschillen in

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!